vineri, 20 mai 2011

Proiectul Ministerului Sanatatii: CARNET DE VACCINARE OBLIGATORIU la intrarea intr-o colectivitate (gradinita, scoala, facultate, fie ea de stat sau privata)


   Copiii care nu au toate vaccinurile făcute ar putea fi resprinşi la înscrierea la grădinţă sau şcoală
Proiectul de ordin privind eliberarea carnetului de vaccinare aflat pe site-ul Ministerului Sănătăţii are nevoie de îmbunătăţiri, sunt de părere unii reprezentanţi ai medicilor de familie doljeni. Aceştia sunt convinşi că, dacă va fi adoptat în forma actuală, proiectul ar putea da naştere la abuzuri grave.
Toţi nou-născuţii vor primi la ieşirea din maternitate un carnet de vaccinări. Ideea este veche şi a fost aplicată şi până acum, însă nu consecvent. Ministerul Sănătăţii s-a gândit că nu ar strica să fie legalizată, motiv pentru care a emis un proiect de ordin în acest sens. Actul normativ prevede înregistrarea obligatorie în acest document a tuturor vaccinurilor care urmează să-i fie administrate copilului. Carnetul de vaccinări stă la părinte, care trebuie să-l prezinte medicului vaccinator, iar acesta, la rândul său, va fi obligat să înregistreze în el toate vaccinurile făcute, în conformitate cu programul naţional de imunizări al Ministerului Sănătăţii. La înscrierea în colectivitate, se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinări.
Carnetul de vaccinare – obligatoriu la şcoală, grădiniţă, facultate
Unul dintre reprezentanţii medicilor de familie doljeni, dr. Gindrovel Dumitra, susţine că a existat şi până acum un carnet de vaccinări, dar eliberarea şi completarea lui nu erau clar reglementate. „Carnetul de vaccinări se eliberează în maternităţi de aproximativ zece ani. Unii dintre părinţi vin cu aceste carnete la cabinet, iar medicii consemnează în ele fiecare vaccinare. Ordinul vine să legifereze toată această situaţie“, a declarat medicul de familie.
Problema este că nu legiferează bine. Medicii spun că eliberarea carnetelor va putea fi făcută, potrivit ordinului, doar de maternităţi, în condiţiile în care sunt şi copii care se nasc în străinătate, acasă, la dispensar sau în ambulanţă.O altă problemă ridicată de medici este cea referitoare la obligativitatea vaccinării. Vaccinarea este recomandată, dar nu este obligatorie în România, neexistând o lege în acest sens. Cu toate acestea, proiectul de ordin al Ministerului Sănătăţii prevede obligativitatea prezentării carnetului de vaccinări la intrarea într-o colectivitate (grădiniţă, şcoală, facultate, fie ea de stat sau privată).Medicii de familie cred că în felul acesta se poate ajunge la situaţii discriminatorii, de copii resprinşi la şcoală sau la grădiniţă pentru că nu au toate vaccinurile făcute. De aceea, medicii sunt de părere că o problemă serioasă cum este vaccinarea trebuie mai întâi reglementată legal şi, dacă este posibil, introdusă obligatoriu, având în vedere avantajele dovedite ale vaccinării în prevenirea unor boli grave.
Cititi va rog si:

Un comentariu:

  1. cu ce ma ajuta sa stiu despre acest adevar si despre faptul ca vaccinurile sunt nocive?asa este O STIU DEJA ,dar daca se va da aceasta lege nu avem incotro, pentru ca daca nu avem cine sa ne apere ,vom fi constrinsi intr-un fel sau altul,si le vom face .Atit timp cit nu suntem uniti ,nu putem lupta singuri ,eu pentru mine, tu pentru tine, el pentru el, deoarece vom fii ingenunchiati si vom ajunge sa fim supusi oprobiului public ,ca inamicul public numarul UNU si vom ajunge de risul ignorantilor si prostilor,PENTRU CA ROMANUL STIE CA TREBUIE SA PAPE TOT DIN FARFURIE ,SA ASCULTE DE NENEA DOCTORU SI CA CEI DE LA CONDUCEREA STATULUI NU NE VOR DECIT BINELE. HALAL SI RUSINE NOUA

    RăspundețiȘtergere